Посета Метохији…

  • 0

Посета Метохији…

metohija-skola kralj milutin      Ученици четвртог и петог разреда наше школе, предвођени својим вероучитељима и наставницима, били су у једнодневној посети манастирима широм Метохије, која је имала за циљ упознавање са културно-историјским наслеђем нашег народа.

Путешествије смо започели сједињењем са Христом на Светој Евхаристији у манастиру Високи Дечани, након које смо се поклонили моштима Светога Краља Стефана и напајали се духовним поукама нашег оца Саве игумана Дечанског, који нас је заједно са братијом свесрдно дочекао и угостио.

Након обиласка Дечана, упутили смо се ка древној нашој Пећкој Патријаршији. Монахиње су децу упознале са историјатом манастира, архиепископима и патријарсима који су тај манастир градили и чије Свете мошти и дан данас ту почивају. Такође, деца су затражила благослов од Пресвете Богородице Краснице Пећке чијој су се икони и поклонили.

Затим смо се упутили ка манастиру Гориоч, задужбини Светога Краља Стефана Дечанског који га је посветио Светом Николи у знак захвалности за исцељење својих “огорелих” очију по чему је манастир и добио име. Дирљив сусрет са монахињама и молитва Господња из невиних дечијих срца разливала се црквом и бар на трен смо душом били уздигнути до самога Господа. Остављајући монахиње на том парчету неба на земљи да се и даље моле за све нас, кренули смо ка последњем нашем одредишту за тај дан, манастиру Будисавци.

На улазу нас је сачекала сестра Сара којој су деца, препознавши је, потрчала у загрљај, а осмех на њеном лицу није могао да сакрије њену огромну радост што је толико деце дочекала у том манастиру за који ретко ко и зна, а камоли посети. Док су деца целивала иконе и слушала речи сестре о историјату манастира, на улазу се појавио и наш преосвећени епископ Теодосије којег су деца дочекала песмом о деци неба, а он их је све благосиљао и поздравио пастирским речима наде и љубави.

Испуњени радошћу и благословима из ових метохијских светиња, кренули смо назад за Грачаницу уз обећање да ћемо их поново посетити. Уз Божију помоћ и Светих краљева Милутина и Стефана Дечанског, успешно смо завршили поклоњење светињама Метохије.

Вероучитељ: Јован Радић

Категорија : Посете и екскурзије


Оставите коментар

Школски календар

Категорије

Календар

јануар 2020.
П У С Ч П С Н
« мар    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Архиве